...

Cum pregătim copilul pentru prima zi de şcoală?

06 August 2018

    Există diverse modalităţi de a-ţi pregăti copilul pentru prima clasă. De la ajustarea orei de culcare pînă la stabilirea unui program de activităţi.

   Pentru început, este bine să stabileşti o oră la care copilul să se culce şi să îl trezeşti devreme dimineaţa. Învaţă-l cum să îşi pregătească hainele, ghiozdanul, pantofii şi stabileşte un program exact în fiecare zi. Dacă vrei să îl ajuţi să se trezească devreme în fiecare dimineaţă, obişnuiţi-vă cu trezirea la alarmă.

    În acest mod, copilul va menţine o rutină care îl va ajuta să depăşească mai uşor starea de somnolenţă. Pentru a îl obişnui cu rigurozitatea unei zile de şcoală, dar a evita nemulţumirea, roagă-i pe copii să îşi aleagă programele TV preferate, stabiliţi împreună  orele în care să se joace, etc.

   Încurajează-ţi copilul să urmeze activităţi care să îl dezvolte fizic şi intelectual: sportul, desenul, construirea unor planşe. Uneori este necesar să îl acompaniezi în ceea ce face sau fraţii mai mari să îl ajute. Planuieşte activităţi pe care să le desfăşuraţi în familie.

   

   Cunoştinţele pe care le-a însuşit la grădiniţă, îi sunt necesare copilului pentru a pune bazele învăţării în clasa I. Dacă ştie să citească, nu ezita sa îi cumperi cărţi şi reviste pentru copii. Stabileşte o oră în fiecare zi, în care să îl laşi să citească; pentru a-l încuraja, citiţi împreună. Recunoaşterea numerelor şi calculele simple pot constitui un exerciţiu bun pentru memorie. 

   Înainte de începerea anului şcolar, cumpărati ghiozdanul şi rechizitele împreună. Lasă-l să aleagă anumite obiecte sau haine pe care le va purta. Dacă vrei ca şcolarul tău să se simtă bine în noua ipostază, ascultă-l atunci cînd este nemulţumit, încurajează-l dacă a reuşit o performanţă şi bucură-te alături de el.

EduCentru - Iubim să educăm!

Articole recente

Curs de Pictură
24 Iulie 2019 
Tabăra de Vară EduCentru
09 Iulie 2019 
Despre noi!
Postări recente
Arhiva